Region Záhorie - rozmanitá zem

Originál je len jeden – Skalický trdelník 

Trdelníkov je mnoho, skalický len jeden. Ručne s láskou robený a na pahrebe pečený. Skalický trdelník, ako jeden z fenoménov Skalice, predstavuje pre jeho obyvateľov a návštevníkov prepojenie s históriou, tradíciou a vynikajúcim gastronomickým zážitkom. Skalický trdelník bol prvým slovenským potravinárskym výrobkom s Chráneným zemepisným označením. Koncom roka 2004 vzniklo občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby tejto špeciality na otvorenom ohni. V októbri 2007 bolo toto označenie schválené Európskou komisiou. Jeho história však siaha oveľa ďalej.

V slovníku by ste názov tejto cukrovinky hľadali márne. Bol odvodený od trdla, teda valca vyzeraného z hruškového dreva, na ktorý je cesto natáčané. Skalický trdelník je jemné pečivo tvaru dutého valca. Vyrába sa tradičným spôsobom, a to namotaním vykysnutého cesta na trdlo a následne sa pečie nad otvoreným ohňom, v čom je jeho originalita a dodáva mu jedinečnú chuť.

Pôvod tohto koláča je podľa dostupných zdrojov v Sedmohradsku, odkiaľ starú receptúru do Skalice priniesol kuchár grófa Gvadányiho na začiatku 19. storočia. Trdelník sa veľmi rýchlo stal populárnou pochutinou a zo šľachtických domácností sa dostal do kuchýň bežných obyvateľov. Stal sa súčasťou tradičných obradov, výročných zvykov a sviatočných tabúľ. 

Z hľadiska etnografického tvorí Skalický trdelník originálny a veľmi špecifický prvok Záhoria. Zo Skalice sa tradícia výroby a pečenia tohto koláča rozšírila i do okolitých obcí mikroregiónu, kde sa ju, po vzore Skalice, podarilo udržať až do súčasnosti v takmer nezmenenej podobe. Vďaka nenápadnému pečivu nás poznajú v celej Európe, USA aj Kanade.

Odporúčame