Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Kto z vás by nepoznal zázvorníky, tak ide o trvanlivé pečivo s obsahom liečivého zázvoru.
Ten skalický začali piecť v kláštore milosrdných bratov pravdepodobne okolo r. 1870 pôvodne ako liečebné pečivo s utajovanou receptúrou typického tvaru dvoch spojených dvojkrížov. Celkom nezvyčajný tvar pôvodného zázvorníka umocňuje domnienku o zvýraznení nezvyčajných liečivých vlastností zázvorovej rastliny z Božej záhrady.
Zázvorník a trdelník nechýbal na posedeniach majetnejších obyvateľov v miestnych vinohradníckych búdach a rodila sa spojitosť trojice skalických dobrôt červeného vína, trdelníka a zázvorníka, ktorá pretrvala doteraz.
Dnes vo výrobe tejto pochúťky podľa tradičnej receptúry pokračuje skalická firma Cukranka, ktorá si stojí za kvalitou a tradíciou zázvorníka.
www.cukranka.sk