Region Záhorie - rozmanitá zem

Skalický zázvorník

Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Kto z vás by nepoznal zázvorníky, tak ide o trvanlivé pečivo s obsahom liečivého zázvoru.

Ten skalický začali piecť v kláštore milosrdných bratov pravdepodobne okolo r. 1870 pôvodne ako liečebné pečivo s utajovanou receptúrou typického tvaru dvoch spojených dvojkrížov. Celkom nezvyčajný tvar pôvodného zázvorníka umocňuje domnienku o zvýraznení nezvyčajných liečivých vlastností zázvorovej rastliny z Božej záhrady. 

Zázvorník a trdelník nechýbal na posedeniach majetnejších obyvateľov v miestnych vinohradníckych búdach a rodila sa spojitosť trojice skalických dobrôt červeného vína, trdelníka a zázvorníka, ktorá pretrvala doteraz. 

Dnes vo výrobe tejto pochúťky podľa tradičnej receptúry pokračuje skalická firma Cukranka, ktorá si stojí za kvalitou a tradíciou zázvorníka. 

www.cukranka.sk

Odporúčame